Wat is pacen eigenlijk?

Wat is pacen?

Eén van de grootste valkuilen bij het lopen van een marathon is dat je te snel van start gaat. Je hebt goed getraind, hebt de laatste weken keurig gas terug genomen en voelt je aan de start beresterk. Het startschot klinkt en daar ga je. Je weet dat je rustig moet beginnen, maar je voelt je geweldig. Je weet het zeker: je stijgt vandaag boven jezelf uit, je gaat dit gewoon volhouden tot de finish!

En dan, ergens rond de 30, 35 kilometer is het over en uit. Het wil niet meer, alle snelheid is verdwenen, alle energie is op. Je hebt geen keuze, je moet wandelen. En dat terwijl je er nog lang niet bent. Weg gedroomde eindtijd, weg pr…

Gelijkmatig tempo

Door vanaf het begin met een pacegroep mee te lopen kun je veel ellende voorkomen. Deze pacegroepen vind je bij veel (grotere) marathons. Een pacegroep wordt geleid door twee of meer ervaren marathonlopers, die in een gelijkmatig tempo een van te voren vastgestelde eindtijd lopen. Door dit gelijkmatige tempo (dat in het begin als ‘best langzaam’ aanvoelt) wordt de kans op een mooie eindtijd aanzienlijk vergroot. Op die manier voorkom je dat je in het begin te snel loopt, waardoor je aan het eind niet voldoende energie meer hebt om het tempo vast te houden en het uitlopen van de marathon zelfs in gevaar kan komen.

Eindtijden

Bij de meeste marathons zijn er pacers voor de eindtijden 3:15 uur, 3:30 uur, 3:45 uur, 4:00 uur, 4:15 uur en 4:30 uur. Soms zijn er ook pacers voor 3:00 uur en/of 4:45 uur en 5:00 uur. Meestal zijn er twee pacers per groep, soms zijn er – zoals in Amsterdam en Rotterdam – zelfs drie tot vier pacers per eindtijd.

Pacers zijn geen hazen
NB Pacers zijn dus geen snelle hazen, zoals je die vaak ziet in de grotere marathons. Deze snelle hazen zorgen voor een gelijkmatig tempo voor de toplopers en stappen na ca. 30 kilometer uit. Pacers lopen de marathon in haar geheel uit en finishen – als het goed is – uiteindelijk dus samen met hun volgers.