DE 1 MINUUT GOUDEN REGEL

Als pacer wordt van jou verwacht dat je heel vlak kan lopen!

Gelukkig kunnen de meeste pacers in ons team dat heel goed doen, en daar zijn wij heel blij mee, en bovendien zijn wij daar heel trots op!

Wij hanteren de zogenoemde “one minute perfect race-pace”.

Maar wat houdt dan nu precies in?

Als pacer draag jij de verantwoordelijkheid om je volgers zo goed mogelijk te begeleiden naar de eindtijd die op jou vlag/ballon staat. Als ervaren pacer/marathon loper, weet je als geen ander dat een negatieve split (de tweede helft net iets sneller) beter is dan een positieve split (de tweede helft net iets langzamer). Het is dan ook belangrijk, om de eerste kilometers niet sneller te lopen dan je beoogde tempo. Liever een iets te langzaam tempo in het begin, en dan daarna de verloren tijd eventueel inhalen.

Wanneer je rond het 30 kilometer punt meer dan een minuut (de 1 minuut gouden regel) te snel bent verwachten we van je dat je je tempo zult bijstellen, dus langzamer lopen! Zeker op dit cruciale punt zullen je volgers je heel dankbaar zijn, want dit is het punt dat de benen minder soepel zullen zijn.

Een ideale eindtijd voor bv een 4 uur pacer is tussen 3 uur 59 minuten en 4:00.

Komt een 4 uur pacer over de finish met eindtijd 3 uur 58 minuten en 53 seconden, dan is dat dus te snel! Immers de gouden regel is 1 minuut!